Cum poti detecta problemele grave ale fatului in timpul sarcinii?

September 4, 2021 0 Comments

In ultimii cativa ani s-a inregistrat o dezvoltare in ceea ce priveste cererea unor teste prenatale neinvazive care ofera informatii despre cromozomii bebelusului. Aceste teste genetice prenatale se pot face la inceputul sarcinii pentru a oferi liniste sufleteasca parintilor sau pentru a masura riscul de boli congenitale care pot afecta sarcina. Afla totul despre analizele prenatale pe www.clubulbebelusilor.ro.

Testarea prenatala neinvaziva are avantajul de a fi rapida, sigura si usoara. Se pot face de la 9 saptamani de sarcina si nu prezinta niciun risc pentru mama sau copil. Este necesara doar o proba de sange matern, iar rezultatele revin de obicei la cateva zile dupa testul de sange, insa totul despre analizele prenatale puteti citi pe platforma noastra, Clubul Bebelusilor.

Pana de curand, cand riscul de boli congenitale era considerat prea mare, cel mai bun mod de a obtine anumite informatii despre combinatia genetica a unui bebelus era amniocenteza, insa aceasta procedura implica introducerea unui ac foarte puternic si subtire prin peretele abdominal al mamei , mai exact in lichidul amniotic care inconjoara bebelusul. Aceasta proba era necesara pentru a colecta in vederea realizarii analizei celulare. Desi o amniocenteza indica rezultate clare, aceasta prezinta un risc mic de avort spontan.

Bebelusul luna de luna in primul an de viata - Clubul Bebelusilor

Este important de retinut ca toate analize prenatale au unele limite, fiind teste de tip  „screening”, nu teste diagnostice. Ei evalueaza riscul, nu certitudinea, ca un copil sa aiba o boala genetica. Pana in prezent, niciun rezultat nu este 100% precis. Exista un risc mic de rezultate „fals pozitive” si „false negative”, indiferent de tipul de analiza pe care o alegeti. Testarea ADN prenatala nu este necesara sa fie singurul test pe care sa se bazeze deciziile cu privire la sarcina, mai ales atunci cand exista un rezultat pozitiv, mai exact atunci cand raportul arata rezultatele unor potentiale anomalii. In astfel de cazuri, se recomanda teste suplimentare, cum ar fi amniocenteza, precum si consilierea genetica.

Cea mai cunoscuta dintre bolile cauzate de o anomalie congenitala este trisomia 21. Este un grup de boli numite „trisomii”, in care exista trei copii ale unui cromozom, in locul de doua, si care poate provoaca deformari fizice, unele dintre care putand fi fatale. Ele pot fi detectate in timpul sarcinii, iar mai multe informatii despre acest subiect si totul despre analizele prenatale puteti gasi sectiunea site-ului nostru despre bolile congenitale si analize prenatale care necesita facute in timpul sarcinii.

Cert este ca acest subiect trebuie tratat cu maxima seriozitate, intrucat nu ne dorim ca lucrurile sa fie scapate de sub control, iar sarcina mult dorita sa devina o corvoada atat pentru parinti, cat si pentru viitorul copil. Si in acest caz, precautia este cheia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *