Ce trebuie sa stii despre extractia maselelor de minte?
Dintii si maselele indeplinesc diverse functii, cum ar fi partea de estetica a fetei, dar ajuta foarte mult la mestecarea alimentelor. Astazi ne propunem sa analizam rolul maselelor de minte si cand este necesar sa facem o extractie de masea de minte. In primul rand, maselele de minte pot indeplini mai multe functii importante, daca sunt pozitionati corect. Din pacate, unele masele de minte cresc atunci cand nu trebuie sau cand cavitatea bucala nu este suficient de mare pentru a putea suporta acest surplus.
Ca urmare, pozitionarea lor poate provoca consecinte multiple daunatoare, in special pentru dinti. Fiind dificil de accesat, curatarea maselelor de minte este, practic, destul de complicata. Astfel, riscurile aparitiei problemelor sunt mari, iar o extractie de masea de minte devine inevitabila la un moment dat. Din cauza lipsei de spatiu, ceilalti dinti pot suferi o anumita deplasare si pot provoca o nealinierea. In cele mai grave cazuri, maselele de minte sunt sursa inflamatiei si a infectiilor orale.
Maselele de minte pot fi 4, 3, 2 sau chiar 1 la numar. Pe de alta parte, extractia maselelor se face sub anestezie locala, la finalul careia medicul dentist trebuie sa faca o scurta operatie maxilo-faciala. Cu toate acestea, anestezia generala poate fi necesara in cazul unei operatii delicate sau in cazul fricii excesive a pacientului.
Pentru al treilea molar afectat sau semi-impactat, trebuie efectuata o extractie complexa. Pentru acest tip de extractie, incizia gingiei este absolut necesara. In plus, osul maxilarului va trebui curatat pentru indepartarea maselii de minte care se afla sub acel strat de gingie. Apoi, aceasta va fi inchisa prin cusaturi realizate cu fire care se topesc.
Care sunt efectele dupa ce se face o extractie de masea de mine?
Dupa extractie, in mod normal nu se simte durere, iar pacientul va simti doar o mica presiune asupra dintilor. Totusi, daca apare durerea, aceasta afecteaza in principal maxilarul inferior ar trebui sa dispara in cateva zile. Administrarea de medicamente pentru durere poate ajuta la ameliorarea durerilor pe care le resimte pacientul.
Mai frecvent, sangerarea este cea care poate aparea in urma operatiei, iar in aceasta situatie se recomanda utilizarea unei comprese sterile. Tot ceea ce trebuie sa faceti este puneti compresia in gura si sa o muscati cateva minute pana cand sangerarea se opreste. Daca, din intamplare, apar dureri insuportabile, puneti o compresie care contine cuburi de gheata pe obrazul aferent zonei in care se afla durerea. Seara, dupa operatie, trebuie consumate alimente reci si bauturi reci, iar igiena orala ar trebui sa inceapa a doua zi pentru a nu afecta zona in care a fost facuta incizia.