Edsel – povestea unui dezastru auto

March 1, 2022 0 Comments

În urmă cu mai bine de 60 de ani, Ford a cheltuit 250 de milioane de dolari pentru lansarea unui nou brand al cărui impact principal a fost să devină cunoscut drept una dintre cele mai proaste lansări de produse din toate timpurile. Povestea din spatele ei a devenit un studiu de caz pentru lumea corporativă, iar numele a devenit un sinonim pentru eșec.

Povestea Edsel dezvăluie mai mult decât introducerea pe piață a unui nou brand. A fost o componentă cheie într-o acțiune corporativă de anvergură a producătorului american după cel de-al Doilea Război Mondial. Ford a vrut să remedieze ani de administrare defectuoasă și să readucă compania pe aceeași treaptă cu General Motors prin extinderea prezenței sale în domeniul înfloritor al prețurilor medii. Edsel a fost cel mai spectaculos eșec din eforturile companiei, însă a reprezentat doar un pion dintr-un plan complex, cu mize mari.

În cazul proiectului Edsel, eșecul a rezultat din cauza mai multor factori: marketing slab conceput, politică corporativă internă controversată, control slab al calității și, în cele din urmă, lipsa de sprijin la nivelurile superioare ale corporației. La capitolul ironie, însă, Edsel a fost de fapt un succes modest care a meritat sprijinul continuu al conducerii.

În ciuda istoriei sale tumultoase, Edsel continuă să trezească atenție și sentimente puternice. Chiar și persoanele care nu fac parte din industria auto sau care s-au născut la zeci de ani după lansarea automobilului, sunt curioși în legătură cu ceea ce a dus la această poveste dezastruoasă din segmentul mașinilor.

Câte exemplare Edsel mai există?

Conform registrelor, în prezent există un total de 3000 de exemplare, însă numărul real ar putea fi ceva mai mare. Majoritatea modelelor sunt distribuite în SUA și Canada, având o valoare estimată la 5.000 de dolari. Specialiștii susțin însă că versiunile în stare excelentă pot costa mai mult de 100.000 de dolari. Accesați thecars.ro pentru a afla mai multe informații despre parcursul tumultos al producătorului american.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *