Ornitoza. Cauze, efecte și tratament

March 25, 2022 0 Comments

Sănătatea este aspectul fundamental și cel mai important din cadrul curselor de porumbei. Nu contează cât de bun este un porumbel sau cât de bine este ,hrănit un porumbel nesănătos nu va fi niciodată în măsură să câștige o cursă, chiar dacă aceasta se desfășoară pe o distanță mai mică.

Indiferent de vârsta păsărilor, odată ce au început să participe la concursurile sau cel puțin, programul de antrenament, acestea sunt expuse riscului de a contacta boala numită ornitoză.

Simptomele sunt numeroase

Poți sesiza această boală datorită mai multor aspecte, deși câteodată este destul de dificil să le observi la păsările mature. Simptomele infectării cu bacteria Chlamydia pot include: lipsa poftei de mâncare, slăbiciune, sete exagerată, dificultăți respiratorii, scărpinarea la cap, inflamații ale pleoapelor și lăcrimarea, etc.

Marea majoritate a păsărilor va dezvolta această boală mai devreme sau mai târziu, ceea ce va duce la o creștere a pierderilor în rândul efectivelor din crescătorii, deoarece este o boală contagioasă. Dacă în urma concursurilor sau a unui exercițiu de antrenament, porumbeii prezintă simptomele enumerate mai sus, atunci este cazul să îi izolezi de restul crescătoriei și să începi imediat un tratament prescris de medicul veterinar, pentru a nu ajunge în punctul în care vei suferi pierderi semnificative.

Agentul patogen este bacteria Chlamydia

Contaminarea se realizează de obicei atunci când păsările din diverse crescătorii au contact mai mult sau mai puțin direct. Aceste bacterii se înmulțesc cu preponderență în zona ficatului, a splinei și a măduvei spinării și afectează păsările pe mai multe planuri, ducând la umflarea acestor organe.

Această afecțiune poate fi transmisă și la om în unele cazuri, iar în rândul puilor de porumbei, poate produce pierderi semnificative. Păsările se pot infecta pe cale aeriană sau prin ingerarea hranei care a fost contaminată sau a apei.

Tratamentul ornitozei la porumbei

Columbovet.ro îți propune o gamă largă de medicamente din cadrul brandului mult îndrăgit de columbofili, Belgica De Weerd, care te vor ajuta să îți salvezi campionii și să le restabilești starea de sănătate. În urma izolării păsărilor contaminate se poate începe un tratament care să conțină o combinație de antibiotice care va acționa împotriva bacteriei.

Aceste medicamente se găsesc atât sub formă de tablete, pentru a monitoriza mai bine doza administrată, cât și sub formă de pulbere care poate fi amestecată cu hrana, pentru a nu stresa păsările mai mult decât este cazul în procesul de administrare.

Intră pe columbovet.ro pentru a găsi produse pentru tratamentul ornitozei la porumbei cu prețuri accesibile. În cadrul site-ului vei descoperi o varietate de medicamente pentru pasionații de porumbei care se confruntă cu această afecțiune în rândul crescătoriei sale.

Nu-ți lăsa prietenii înaripați la nevoie și profită de promoțiile noastre!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *