Regula de 5 secunde: mit sau adevăr?

July 23, 2021 0 Comments

Încă de mici am fost obișnuiți cu faptul că dacă ai scăpat pe jos o bomboană, prăjitură sau orice alt aliment, ai la dispoziție cele cinci secunde în care poți să o ridici și să o mănânci. În realitate, această regulă nu există, deoarece contactul cu bacteriile apare imediat după ce produsul a atins suprafața. De-a lungul timpului, am preferat să adoptăm aceste expresii populare, fără a confrunta opinia unui specialist. Mai mult decât atât, deși o parte dintre noi suntem conștienți de acest lucru, preferăm să credem în continuare că bacteriile au nevoie de acele cinci secunde pentru a ajunge pe produs. Alături de această „regulă”, există multe alte expresii care, cu timpul, au căpătat un bine ancorat în comportamentul nostru de zi cu zi.

Thelife.ro  este un site informativ care scoate în lumină diferite aspecte ale comportamentului nostru, dar și felul în care acestea afectează sănătatea fizică sau psihică. Jurnaliștii din spatele acestui proiect lansat recent sunt de părere că în fiecare etapă a vieții vă puteți confrunta cu dificultăți legate de felul în care vă simțiți, vă mișcați sau gândiți, motiv pentru care acest site de știri care se inspiră din cele mai sigure și avizate surse de sănătate la nivel internațional poate deveni un sprijin pentru dumneavoastră în abordarea unui stil de viață corect și sănătos.

Referitor la exemplul prezentat mai sus, numărul bacteriilor transferate pe alimentele care au avut contact cu pardoseala nu au nicio legătură cu timpul. Indiferent că stă cinci secunde, un minut sau chiar zece, bacteriile sunt prezente în orice moment, în orice loc. Deci, adevărata problemă este de fapt cât de infectată este suprafața de pe care alegi să mănânci. În unele cazuri, se întâmplă ca masa să cuprindă un număr mai mare de microbi decât podeaua. Cel mai sigur este să vă asigurați că zona în care alegeți să mâncați respectă toate normele de igienă. În cazul în care nu sunteți sigur de acest lucru, încercați pe cât posibil să evitați atingerea mai multor lucruri în timp ce mâncați, cu atât mai mult să băgați în gură alimentele care au avut contact cu diferite suprafețe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *